Akershus kollektivterminaler FKF

Logo hvit

Oslo bussterminal – en kjærlighetserklæring til Oslo

Foto av seks personer foran en fargerik graffitivegg

14.juni, midt i fredagsutfarten, hadde Oslo bussterminal gleden av storfint besøk fra Marit Kristine Vea, byråd for klima og samferdsel. Det var moro å vise rundt en så engasjert og interessert person. Med seg hadde hun et større følge fra byrådsavdelingen, mens Mari Barstad, styreleder og Jafar Altememy, adm.dir. i Vaterland Bussterminal AS var vertskap.

En skjult perle
Omvisningen ble innledet med et besøk hos vakthavende på trafikklederkontoret; «kontrolltårnet» som passer på trafikksikkerheten så vel som de reisende sikkerhet ved terminalen. Det ble fortalt om historien, om terminalens modernisering som sto ferdig i 2019, og all den videre utviklingen som har vært gjort siden da. I HUB, området innenfor hovedinngangen, ved BIT kafé og informasjonsområdet, er det Nylandsbrua som danner taket. Omvisningen bød på flere slike oppdagelser, som vekket begeistring hos gjestene.

Grønn mobilitet
Grønn mobilitet og koblingen mellom by og land, for ikke å si utland, var naturlig nok blant temaene under omvisningen. Oslo bussterminal er Norges største bussterminal, og den tredje største kollektivterminalen i landet etter Oslo lufthavn Gardermoen og Oslo S. Hit kommer arbeidspendlerne fra Akershus, men også turistene fra hele vårt langstrakte land og utland. Oslo bussterminal er et første møte med hovedstaden for tilreisende fra mer enn 10.000 destinasjoner i Norge og Europa.

Hvorfor velge buss
«Reise med ekspressbuss er populært av flere årsaker», forteller en engasjert Jafar Altememy. «Det er ofte rimeligste alternativt, det er god komfort, og bussen kommer fram alle steder – også dit det ikke er toglinje eller flyplass. Man sitter høyere i buss enn i bil, og det er større vinduer, slik at man får panoramautsikt til det skiftende landskapet», fortsetter han. Jafar forteller at kundevertene ved terminalen merker at de reisende er mer miljøbevisste enn før, og rapporterer at mange velger buss også av den grunn.

Gatekunst – en kjærlighetserklæring til Oslo
Byråden klippet snor for terminalens nye graffiti gatekunstvegg, et verk av Eirik Hammer og Kim Koritov Johansen, levert av Street Art Norge. Verket er en kjærlighetserklæring til Oslo, og kan oppleves inne i terminalen mellom BIT kafé og MIX kiosken. Marit Kristine Vea sier: «Bussterminalen i Oslo har i løpet av kort tid gått fra å være et ganske grått og dunkelt sted, til å en bli lys, innbydende og delikat port inn til Oslo. Kunstverket  til Eirik Hammer og Kim Koritov Johansen er røft og urbant i uttrykket, samtidig som gløden og de varme tonene er vakre og sier noe om en raus og lidenskapelig by. Dette veggmaleriet noe av det første du ser når du kommer til byen langveisfra med buss, og det er et flott syn.»

(Foto, f.v.: Dino Beslic, Street Art Norge, Ola Hanø, Street Art Norge, Kim «Lumerockz» Koritov, kunstner, Eirik Hammer, kunstner, Marit Kristine Vea, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Jafar Altememy, adm.dir. i Vaterland Bussterminal AS)

Hopp rett ned til innholdet